Egeli bilim adamından hayvansal yağlara alternatif bitkisel çözüm
Ege Üniversitesi Beslenme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. “Yeşil Modifikasyonla Tasarlanan Keten Tohumu ve Kabak Çekirdeği Proteinlerinin Tekno-Fonksiyonel Özelliklerinin ve Et Sistemlerinde Kullanımının Araştırılması” başlıklı Tarım, Orman ve Veteriner Araştırmaları Tamamlayıcı Küme (TOVAG) projesi hazırlandı. Fatma Meltem Serdaroğlu yönetimindeki proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun görüldü. Proje ekibi, keten tohumu ve kabak çekirdeği proteinlerinin yapı ve fonksiyonlarını çağdaş teknolojik teknikler kullanarak geliştirecek.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje ekibini makamında karşılayarak kendisini tebrik etti. prof. Dr. Budak, “Akademisyenlerimizin verimli çalışmaları ve projeleriyle TÜBİTAK olarak başarımız hız kesmeden devam ediyor. Tam kurumsal akredite bir araştırma üniversitesi olarak üniversitemizi tanıtıracak bilimsel çalışmalarımızı sürdürüyoruz. prof. Dr. Fatma Meltem Serdaroğlu ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.”
“Gıda malzemeleri tedarikinde dışa bağımlılığı azaltacak”
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fatma Meltem Serdaroğlu, “Projenin amacı, tekno-fonksiyonel özellikleri zayıf olan keten tohumu ve kabak çekirdeği proteinlerinin bu özelliklerini yeşil modifikasyon yöntemiyle geliştirerek yeni besin bileşenleri üretmektir. ve bu bileşenlerin model sistem et emülsiyonlarında hayvansal yağ ikame maddeleri olarak kullanılması. Bu yenilikçi süreç, gıda sektöründeki üreticilere daha sağlık dostu ürünler sunma potansiyeline sahip olduğundan, besin bileşenlerinin tedariğinde dışa bağımlılığı azaltacaktır. Elde edilen bitkisel proteinlerin yüksek oranda doymuş yağ ve kolesterol içeren et ürünlerinde hayvansal yağ yerine kullanılması sağlanarak tüketici talebine uygun hale getirilmesi sağlanacak. Et sistemlerinde kullanımının yanı sıra emülgatör özelliğinden dolayı hayvansal ürünlere alternatif olarak vegan tüketicilerin tüketebileceği ürünlerde kullanılabilecek bir besin bileşeni de üretilecek. Bu nedenle sağlıklı yaşam ve beslenme bilincinin arttığı günümüz dünyasında tüketici talebinin karşılanması açısından bu proje büyük önem taşımaktadır.
Proje ekibinde araştırmacı olarak Ege Üniversitesi Beslenme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Öztürk Kerimoğlu danışman olarak, Ege Üniversitesi Beslenme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yekta Göksungur.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı